Het reanimeren van een drenkeling is niet eenvoudig. Naast de moeilijke en soms emotionele factoren die bij elke reanimatie meespelen komen bij het reanimeren van een drenkeling nog nieuwe dingen kijken. Hoe haal je iemand zo snel mogelijk uit het water? Zit er water in de longen? Is het slachtoffer afgekoeld? Leden van de reddingsbrigade leren om hiermee rekening te houden en leren ook wat ze er aan kunnen doen. Maar hoe is dat nou, een drenkeling reanimeren? Is het heel anders dan een gewone reanimatie?

Op zoek naar antwoorden op deze vragen is een onderzoeksteam gevormd die onderzoek doet hiernaar. Dit onderzoek, gesteund door Reddingsbrigades Nederland, wordt uitgevoerd door dokter Sanne Moen (arts op de Spoedeisende Hulp in Den Haag) samen met professor Joost Bierens (Anesthesioloog). Verder werken 4 studenten geneeskunde mee die ook allemaal lid zijn van de Reddinsgbrigade: Renate Hoogeveen, Miranda Puts, Marlies Bongers en Jop van den Berg. Het heeft de goedkeuring en medewerking van de KNRM en Reddingsbrigade Nederland.

11 juni jl. was de aftrap van dit onderzoek. In het gebouw van de RB Almere deelden vier leden van drie brigades hun ervaringen. Het onderzoek bestaat uit een gesprek en een vragenlijst. Dit geeft inzichten weer over hoe een reanimatie in zijn werk gaat. De leerpunten uit deze inzichten zullen wij aan het einde van het onderzoek rapporteren in een officieel onderzoeksverslag.

Maar we zijn er nog niet. Om te ontdekken of drenkelingen een ander reanimatieprotocol nodig hebben dan gewone slachtoffers en om eventuele tekortkomingen van het reanimatieonderwijs te ontdekken zijn wij op zoek naar brigadeleden die in de zomer van 2011 gereanimeerd hebben. Wij roepen dus op om je te melden wanneer je komende zomer geconfronteerd wordt met een reanimatie. Jouw verhaal is van groot belang!

We hopen op jullie medewerking en wensen jullie een succesvol zomerseizoen!

Namens Onderzoeksteam Reanimatie Reddingsbrigades,
Jop van den Berg

Meer informatie via:
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. | Twitter: @RB_ReanimatieOnderzoek naar reanimaties door leden Reddingsbrigades gestart