Op zaterdag 4 oktober vond het Nederlands kampioenschap Brandweerwedstrijden in de haven van Wessem plaats. Reddingsbrigade Maasplassen was gevraagd om dit evenement te bewaken.

Gedurende de dag werd een ongeval nagebootst. Een aantal brandweerteams uit heel het land kwamen ter plaatse en probeerden zo goed en snel mogelijk op de situatie in te spelen. Voor elk team werd hetzelfde ongeval gesimuleerd. Tijdens de wedstrijd waren punten te verdienen. Een betere aanpak leverde meer punten op. Het team met de meeste punten won.

De casus als volgt: een binnenvaart schip was tegen een baggerschuit gebotst, de schipper had zijn kinderen laten varen. Het schip maakte water en was zinkende. De aanvaring had er toe geleid dat er beneden in het ruim van de baggerschuit zaken omgevallen waren die brand veroorzaakt hadden. Achter deze brand zaten mensen gevangen. Op de kade was een groot anker omgevallen waaronder iemand beklemd zat met zijn benen. Ter hoogte van een schoepenrad op de baggermolen zat nog een slachtoffer beklemd.

Tijdens deze wedstrijd speelde politie en ambulance ook mee en was er een rol voor de reddingsbrigade middels het evacueren van de kinderen van het zinkende binnenvaartschip.